Fotograaf? Iemand?

Onlangs stond ik zelf nog eens voor de lens ipv erachter en werd ik eraan herinnerd hoe onwennig dat soms toch voelt. Kwetsbaar ook. Het lijkt dan of alle ogen (lees : lenzen) op mij gericht zijn. En hoewel ik al een aantal spreekbeurten en lezingen achter de rug heb, vind ik zo voor een lens staan toch net iets spannender. Ben ik de enige? Hoe dan ook, ik besefte opnieuw maar eens hoe belangrijk het is om je goed te voelen bij de persoon die je foto’s trekt. Om er een klik mee te hebben. Maar hoe kies je die dan? een fotograaf die bij jou past?
Hier zijn enkele tips:

  • 1. De eerste kennismaking met een fotograaf is meestal via de website of social media en dus via zijn of haar foto’s. Dit is echter een eerste belangrijk criteria, want niet iedereen trekt op dezelfde manier foto’s, dus kijk goed naar de foto’s; word je blij van de manier hoe de mensen worden weergegeven? Vind je de poses mooi? Zijn het poses waar je jezelf comfortable bij zou voelen? Passen ze bij wie jij bent en hoe jij wilt worden weergegeven? Bijvoorbeeld hou je van familiefoto’s waarbij iedereen in de lens kijkt, of meer van foto’s die dynamiek weergeven? 
  • 2. Naast de manier hoe iemand foto’s trekt, verschilt de bewerking ook van fotograaf tot fotograaf. Dit bepaalt mede de stijl van de fotograaf. De bewerking toont zich onder andere in de kleuren. Sommige fotografen houden van heel lichte foto’s, andere juist van een donkerdere stijl al dan niet met veel contrast. Het één is niet beter dan het andere. Het gaat er enkel om wat JIJ het mooiste vindt. 
  • 3. last but not least: de foto’s kunnen nog zo mooi zijn, maar als je je niet prettig voelt of geen klik hebt bij de fotograaf als mens, doe het dan niet. De bedoeling is dat een fotoshoot iets leuks is, waarbij de foto’s niet alleen mooi zijn, maar ook een herinnering zijn aan een superfijne dag waarbij je plezier had en je mooi en bijzonder voelde. Om dat te bereiken is die klik toch wel belangrijk. Opnieuw is dit voor iedereen anders. Maar hoe weet je nu of je een klik gaat hebben met iemand die je nog nooit ontmoet hebt? Honderd per cent zeker weten kan je dat nooit, maar je kan wel al iets afleiden op basis van de website, een eerste contact per mail, of van een informatief telefoontje waarbij je bijvoorbeeld vraagt hoe een fotoshoot verloopt of hoe lang je op voorhand moet reserveren mocht je geïnteresseerd zijn. Al deze vragen verplichten je tot niets, maar gaan je wel een idee geven of het iemand is waar je je al dan niet goed bij voelt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.